Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί 500 μέλη. Σε ετήσια βάση παράγει 1000 τόνους ελαιόλαδο και διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου στην περιοχή.
Πρωταρχικός στόχος του Α. Σ. Στέρνας είναι μέσα από την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων μελών του να προάγει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη τους μέσω μίας δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο συνεταιρισμός αξιοποιεί τη βαθιά γνώση, τη μεγάλη εμπειρία του και τη δημιουργικότητα των μελών και των στελεχών του, στην προσπάθεια να προσφέρει συνεχώς νέα προϊόντα με άξονα την ποιότητα και την παράδοση.
Λόγω της φύσης της αποστολής του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός από την ίδρυσή του έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Στέρνας. Όχι μόνο με την αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας των παραγομένων προϊόντων, αλλά και στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το ελαιόλαδο
Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το πλέον υγιεινό λάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (έως 83%). Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, το ελαιόλαδο ως συστατικό της καθημερινής μας διατροφής προσφέρει:
- Μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης
- Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο
- Δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος
- Φαίνεται να προφυλάσσει από τον καρκίνο
- Είναι ιδιαίτερα σταθερό, ακόμα και στις θερμοκρασίες τηγανίσματος, όπου άλλα φυτικά έλαια αλλοιώνονται επικίνδυνα
Η μεσογειακή δίαιτα παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα κάθε περιοχής.
Όμως, υπάρχουν κοινά σημεία στις διατροφικές συνήθειες όλων των λαών της Μεσογείου, όπως είναι το ελαιόλαδο και η αφθονία των φρούτων, των οσπρίων και χορταρικών που συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής.
Το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται από όλους τους διαιτολόγους. Δεν παχαίνει περισσότερο από τα άλλα λάδια, γιατί έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Για πιο υγιεινό φαγητό, μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος.